Wijnen  -  Frankrijk

Meteen een regio ontdekken?

Het Loire gebied

Bordeaux

AOC Medoc

AOC Margaux

AOC Saint Julien

AOC Lalande Pomerol

AOC Saint Emilion

AOC Alsace

Het Franse Zuiden - VDP Languedoc

Bourgogne

Côtes du Rhône

Vallée de la Rhône

Beaujolais

Champagne

 

 

 

   

Het Loire gebied

 

Inwoners van Parijs genieten al lang van de Loirewijnen, maar elders worden ze vaak onderschat. De streek heeft een divers aanbod van fris-zure droge witte wijnen, betaalbare mousserende wijnen, verrassend rijke rode wijnen tot dorstlessende rosé. De nabijheid van de hoofdstad waarborgde een mooie afzetmarkt, maar ook aanwezigheid van de rivierenverbindingen zorgde voor afzet in België en Nederland. Ook via de voorname havens van de westkust werd export naar Engeland mogelijk. Ooit werden hier de Anjou wijnen verkozen boven de Bordeaux wijnen.

 

 

Domaine Langlois Château

 

We schrijven 1896 wanneer de zeer jonge Eduard Langlois huwt met de even jonge Jeanne Chateau en 20 jaar later stichten ze het wijnhuis Langlois-Chateau in 1912 met de hulp van Baron de Bodman. Ze specialiseren zich in het produceren van fijn mousserende wijnen. De start verliep vlot, maar brutaal beëindigd met de oorlog van ’14-’18 waarbij Eduard Langlois de dood vond.

 

Het is de jonge weduwe Chateau die de het wijnhuis verder zet met haar zoon tot in 1973 het huis Bollinger een groot deel overnam van het wijnhuis waarmee de export alleen maar groeide. Het is Michel Villedey die als niet executief president het wijnhuis tot één van de belangrijkste wijnhuizen in de Loire gidste.

 

 

André Dezat - Domaine Thibault

 

Pouilly Fumé is een in het oosten gelegen AOC van de Loire. In dit gebied kocht André Dezat in 1978 een wijngaard met kalkhoudende stenige kleigrond en een deel kleirijke vuursteenbodem die hij volledig beplantte met Sauvignon Blanc.

 

In de loop van de jaren kocht hij er telkens lapjes land bij en vandaag heeft het domein veertien hectare in productie. Het ganse bedrijf verwerkt 38 hectare met de Sancerre percelen. Ieder jaar weten ze de aandacht te trekken van liefhebbers van de betere Loirewijnen.

 

 

 

   

Bordeaux

 

Borie Manoux

 

Ook dit wijnhuis behoort tot de oudere klasse. Gesticht te Pauillac in 1870 als Eugène Borie frères. Na de 2de wereldoorlog zijn de broers uit elkaar gegaan en werd het bedrijf Borie-Manoux onder leiding van Marcel Borie. Hij verhuisde het bedrijf naar Bordeaux en bleef aan het stuur tot in 1961. Zijn schoonzoon Emile Casteja nam de leiding over en lanceerde nieuwe merken zoals ondermeer Beau Rivage.

 

In 1990 is het de zoon Philippe Casteja die de leiding overneemt van de ondertussen 10 wijnkastelen, en wordt tevens een belangrijk négociant voor wijnhuizen uit Pomerol en Saint-Emilion. Onder de Borie wijnkastelen horen Château Batailly, Château Trotte Vieille, Premier Grand Cru Classé Saint-Emilion, Château Beau-Site, Cru Bourgeois Supérieur Saint-Estèphe, Château Haut-Bages Monpelou, Cru Bourgeois Supérieur Pauillac, Château du Domaine de l’Eglise, Pomerol, Château la Croix du Casse, Pomerol. Onder het ‘négociant’ gebeuren heeft het huis ondertussen Turpin frères, Henri Moreau en Albert Duverger. In 1996 bekomen ze ook grotendeels Drouet et Frères, producent en négociant uit de Loire in Vallet.

 

 

Château Lajarre

 

Het kasteel was in handen van verschillende handelaren tot het in 1973 werd overgenomen door de familie Lovato die ook eigenaars zijn van Château Canon-Montségur.

 

Sinds 2005 wordt het kasteel geleid door Grégory Lovato, een jonge medicus en wijnmaker. Het domein ligt op enkele kilometer van Saint Emilion en is 50ha groot waarvan 33Ha in eigendom.

 

 

 

   

AOC Medoc

 

Chateau Patache d’Aux

 

Deze Château in Bégadan valt onder de paraplu van de familie Lapalu die sinds 1964 verschillende wijngaarden exploiteren in de Médoc en de Haut Médoc. Het was Claude Lapalu die met enkele vrienden Patache d’Aux kochten. Amper 9 jaar later kochten ze Château leboscq.

 

Domaines Lapalu omhelsen naast Château Patache d’Aux en Leboscq nog 3 andere domeinen die ze in kochten in een periode van 10 jaar. Zoals Château Liversan, Lacombe Noaillac et Lieujean. Vandaag werken zij op 220Ha met een personeelbestand van 50 mensen met een productie van om en bij 1,5 miljoen flessen.

 

 

 

 

 

 

   

AOC Margaux

 

Chateau Labégorce Zéde

 

Gorce is een zeer oude naam in de Médoc. Verschillende families Gorce hebben gedurende generaties doorgebracht in Margaux. De plaats dankt waarschijnlijk zijn naam aan het vroegere kasteel van een abt ‘Abbé Gorse’.

 

Het eigendom is gelegen op de meest verheven achterste gedeelte in Margaux met zeer vruchtbare grond. In 2002 werd wijngaard gekocht door Château Margaux. De wijn verscheen voor de eerste maal op het wijnconcours te Luik in 1905 en kreeg een gouden medaille.

 

 

 

   

AOC Saint Julien

 

Chateau La Bridane

 

Deze eigendom is al 3 eeuwen eigendom van de familie Blancan en Saintout in het westen van Saint Julien. De wijngaarden liggen tegenover de Cru Classé bovenop de hellingen van Saint Julien.

 

 

Château Leoville-Poyferré

 

We maken een sprong in de geschiedenis naar de periode van Louis XIII in 1638, waar ene Jean de Moytié een mooie beschutte wijngaard bezit op een helling naast de rivier. In die tijd worden plaatsen naar hun eigenaar genoemd, dus Mont-Moytié.

 

De productie van deze wijn was één van de eerste Médoc wijnen, samen met Château Margaux, Château Lafitte in Pauillac, Château de Calon in St Estèphe. Deze eerste bekende wijndomeinen zullen later herkomstbenamingen bekomen. Door huwelijk veranderde het domein van naam en met Alexandre de Gascq werd het domein omgedoopt naar Léoville. Hij wou van dit domein het best Médoc domein maken. Hij plantte kleinere druivensoorten, gebruikte barrique vaten, gebruikte sulfiet om de gisting en oxidatie tegen te houden. Het domein groeide tot 120 Ha.

 

Vanaf 1775 werd de wijn onder 4 verschillende namen verkocht Lascase, D’Abadie, Chevalier en Monbalon door de hoge kosten van de erfenis. Een unieke splitsing van het domein gebeurde in 1840 waarbij het label onstond Léoville Poyferré en Leoville Lascase. In 1865 kochten de Lalande en Erlanger bankierfamilies de eigendommen met de 1855 classificatie.

 

 

 

   

AOC Lalande Pomerol

 

Château La Commanderie

 

Ten Noorden van Pomerol vinden we de wijngaarden van Château de la Commanderie, de vaandeldrager van Lalande de Pomerol. Reeds in de XIIde Eeuw verleenden de Ridders van Sint Jacob van Jerusalem er huisvesting aan bedevaarders op weg naar Sint Jacob van Compostella en beschermden hen tegen overvallen van rovers.

 

 

Château Bertineau

 

Château Bertineau te St.Vincent omvat 4 Ha wijngaard zeer goed gelegen in de kleine appellatie van Lalande de Pomerol.

 

Het is de eigendom van de wijngoeroe oenoloog Michel Rolland, die ook Bon Pasteur en Fontenil bezit. Michel Rolland is raadgever voor meer dan 50 gerenommeerde wijnhuizen in Bordeaux.

 

 

 

   

AOC Saint Emilion

 

Château Larguet

 

Larguet is één van de Châteaux van Alain Aubert. Het ligt niet zo maar ergens in de Saint Emilion regio, dus de rechteroever van de Dordogne, maar vanuit het dorp St Emilion kijk je zelfs direct uit op de wijngaarden. Aubert bezit, samen met zijn vrouw Bernadette Fauré, meerdere Châteaux in deze regio, waarvan Couspaude de bekendste is. Hij maakt moderne wijnen met wat houtinvloed maar ook respect voor terroir.

 

Met in totaal ongeveer 250 hectare leidt de familie één van de grootste familiebedrijven op de rechteroever.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

AOC Alsace

 

Domaine Dopff Au Moulin

 

Dit oeroude en degelijk wijndomein is al sinds 1574 in de handen van de Dopff familie met als uitvalsbasis het zeer charmante dorp Riquewihr. Het zal pas in 1667 zijn dat de naam Dopff met wijn wordt geassocieerd. Vandaag wordt Dopff bestuurd door 3 generaties in het Middeleeuwse Riquewihr dat 300m boven de zeespiegel ligt aan de voet van de lagere Vogezen. Het gebied heeft een microklimaat met goede beschutting van de noordelijke winden en de regen uit het westen. De meest hellingen liggen met de wijngaarden naar het zuiden gericht. Met 70Ha is Dopff één van de belangrijkste wijnhuizen in het gebied.

 

Het was Julien Dopff die op de universele expositie te Parijs in 1900 de methode champagnoise had gezien en begon te experimenteren met een de 2de gisting op fles en dit met de Pinot Blanc die tenslotte een kloon is van de Chardonnay. En met succes, de Cremant d’Alsace werd geboren. Het was ook Julien Dopff die de wijnen in de typische langwerpige flessen bottelde die nog vandaag de wijnen uit Alsace doen onderscheiden. Dit idee werd niet makkelijke onthaald, maar hij Julien ging er prat p dat zijn wijnen in die flessen makkelijk over en weer naar Australië konden reizen in die conditionering. Door dit succes kreeg hij de hoogste onderscheiding van de Jury van Strassbourg Wijnbeurs. Met dit bewijs te leveren werd Dopff leverancier van vele pakboten die op lange afstand voeren. In 1972 werd het een verplichting om alle Alsace wijnen in dergelijke flessen te bottelen. 

 

 

 

   

Het Franse Zuiden - VDP Languedoc

 

Blauwe luchten en verblindend zonlicht. Cipressen, dennen en olijfbomen met het onuitputtelijk geluid van krekels. Takken die buigen onder de mistral, kleine dorpjes met Middeleeuwse gebouwen. Welkom in Zuid Frankrijk. De grootste wijnplas van Frankrijk. Met een wijngeschiedenis die teruggaat tot 600 voor Christus toen eerst de Grieken en dan de Romeinen hier wijnstokken verbouwden. Het ernstig wijnmaken begon pas in de jaren zeventig wanneer de producenten begonnen te beseffen dat er kwaliteitswijnen dienden gemaakt te worden in plaats van de massaal geproduceerde rode wijn die het gebied zijn dubieuze reputatie had bezorgd.

 

Er wordt nog steeds voor 90% rode wijn geproduceerd. De meeste voorkomende druiven hiervoor zijn : Grenache noir, Syrah, Carignan en Mourvèdre. Carignan zorgt algemeen voor wijnen met meer karakter. Met de VDP (vin de Payd d’Oc) classifictaie kwamen strikte wijnmaakregels die alleen maar ten goede kwamen van de wijn. Door de classificatie is het eveneens mogelijk geworden om niet-lokale soorten zoals Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot aan te planten. Het gebied maakt vandaag zeer opwindende wijnen en vormt het Franse antwoord op de invasie van de vele wereldwijnen.

 

 

Amélie

 

Jong, dynamisch wijndomein uit Lafalette in de Aude streek. De wijnen worden gebotteld onder distributiemerk.

 

 

Château Aiguilloux

 

Het domein, gelegen in de Corbières-Centrale, is 125Ha groot waarvan 37Ha beplant met wijngaarden. Enkele hectaren klimmen zachtjes op de hellingen van de omliggende rotsketen. De grond is ruw vol met klei en kalk. De hellingen stijgen tot 235m op de Roc de la Bousole tot 248m op de Borne des Trois Seigneurs.

 

Het domein dankt zijn naam aan de l’Aiguillous, een klein riviertje dat vanuit de bergketen meandert doorheen de wijngaard. De naar het zuiden gerichte wijngaarden zijn beschermd door eeuwenoude bomen en door de berghellingen. Tijdens de herfst zijn er niet alleen de wonderlijke kleuren van de wijngaard, maar de aanwezige fauna en flora kan je de tijd doen vergeten.

 

Het dagelijks beheer valt onder de hoede van Francois en Marthe Lemarié. Gedreven mensen met het hart op de juiste plaats.

 

BogaVino is dan ook zeer vereerd de wijn van deze Château te voeren. Onze wijngeschiedenis startte met de import van deze wijnen.

 

 

Chateau de Lastours

 

Sinds 2004 is het domein in handen van de familie Allard. Deze exceptionele terroir ligt aan een oude Romeinse weg de Via Dometia die Narbonne verbond met Spanje.

 

De terraswijngaarden van 104 Ha liggen kriskras over het domein van 800Ha langs de diepe valleien en uitgesneden bergkammen.

 

De vaak bekroonde wijnen zijn wereldwijd herkend en gewaardeerd.

 

 

Domaine Fontarèche

 

Apart wijnhuis van de wijnmaker Arnaud de Lamy uit Lézignan. Deze jonge oenoloog was voordien werkzaam bij Château La Conseillante maar koos terug te keren naar zijn roots om zijn eigen wijnen te maken. En met succes.

 

 

Domaine Serre Romani

 

Laurent en Cynthia Pratx zijn afkomstig uit Maury, maar hebben jaren in de wijnindustrie gewerkt in de Rhônevallei.

 

In 2007 lieten ze hun job in Gigondas voor wat het was en kochten ze Clos Serre Romani (rozemarijnheuvel), een klein domein van amper 6ha in hun geboortedorp. De wingerds zijn oud en produceren maar 4 à 5 trossen per stok. Hun eigen eerste oogst was die van 2008.

 

De wijngaarden van het domein liggen op zuidelijke hellingen van de uitlopers van de Pyreneeën. Boven op een bergtop troont het fameuze Château de Quéribus, een van de laatste bolwerken van de Katharen in de 13de eeuw. Maury staat vooral bekend voor zijn versterkte rode wijnen (Vin Doux Naturels) die gemaakt worden van de grenache noir en die vaak aan porto doen denken. De bodems bestaan vooral uit leisteen (schistes). Naast zoete wijnen worden hier ook stevige rode gemaakt van dezelfde druif en tevens witte wijnen van de grenache blanc.

 

 

La Grangette Le Haut

 

Sympathiek en relatief jong wijnhuis uit de d’Oc streek. Het huis werkt vooral op monocepage wijnen waaronder ook deze aparte 100% Marsanne

 

 

 

   

Bourgogne

 

Domaine des Vieilles Pierres

 

Reeds 3 generaties bestaat dit wijndomein aan de ingang van het pittoreske dorp Vergisson. Er wordt gewerkt op 9.6 Ha gelegen op de naar het zuiden gerichte hellingen van het dorp.

 

Sommige wijngaarden zijn meer dan 80 jaar oud. De druiven worden manueel geoogst. De wijn wordt op traditionele wijze gemaakt, de flessen op het domein gebotteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Côtes du Rhône

 

Brunel de La Gardine

 

Het resultaat van een intense ontmoeting tussen de mens Gaston Brunel en de terroir Châteauneuf du Pape. Sinds generaties produceert de familie Brunel topwijnen op het domein waar de mens centraal staat. De druivensoorten zijn nauwkeurig gekozen in functie van de grond en de complexheid van de wijn. De wijnkelder met 500 barriques tonnen is uit de rotsen gegraven waar de wijnen op natuurlijk wijze fris worden geconditioneerd.

 

 

Domaine la Maurelle

 

De wijngaarden van Domaine de la Maurelle Gigondas liggen aan de voet van de Dentelles de Montmirail, zo'n twintig kilometer van Orange, en zijn zowel op hellingen als op terrassen te vinden. Wanneer alles goed gaat is een Gigondas een stevige, evenwichtige wijn met een zeer specifiek aroma (muskus), die gemakkelijk 10 jaar bewaard kan worden.

 

Een typische Gigondas heeft de volgende druivensamenstelling: maximaal 80% Grenache noir, aangevuld met Syrah en Mourvèdre. Dit zijn tevens de blauwe druivenrassen die typerend zijn voor heel de Rhône-appelatie. De Grenache noir profileert zich in fruitigheid, tannines en zuren. Strengheid, mineraliteit en lengte worden geleverd door de Syrah druif. Het gebruik van de Mourvèdre bevordert de structuur en de houdbaarheid van de wijn. In 1971 verwierf het gebied de AOC status.

 

Domaine de la Maurelle is een stevige romige, zeer complete wijn. Granaatrood. De geur biedt heerlijk warm fruit, met nuances van Provençaalse kruiden. De smaak is hartverwarmend rijk en complex. Een grote wijn.

 

 

Mont Redon

 

Ook hier dateren de eerste wijngaarden van Mont Redon uit de Romeinse periode. Geplant aan de voet van een heuvel uit de wind die de plaatsnaam heeft gekregen naar de vorm van de heuvel. De ronde heuvel of Mont Rond, met wat plaatselijk dialect afgeleid naar Mont Redon.

 

Het oude domein is lange tijd eigendom geweest van de familie Mathieu tot aan het uitbreken van de druifluis epidemie in 1866. In 1923 komt het domein van 2.5 Ha in handen van Henri Plantin die investeert in nieuwe, nog niet geëxploiteerde wijngaarden. Volgende generaties bleven gepassioneerd verder werken en bouwden Mont Redon uit tot een domein van 174Ha in Chateauneuf du Pape, waarvan 100Ha in productie. In 1980 werden wijngaarden gekocht in de Côtes-du-Rhône en in 1997 in Lirac.

 

 

Les Vignerons de Beaumes de Venise

 

Genesteld tussen Les Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux ligt dit wijnhuis aan de ingang van het dorp Beaumes de Venise. Het werd gesticht in 1956 door Pierre Blachon, apotheker van het dorp, en werd al snel de economische motor van het dorp. Vier jaar later werd hij opgevolgd door Henri Rougon die naarstig de drang naar kwaliteit verder zette door niet alleen te investeren in de wijngaard, maar ook in een team van technische mensen die de kwaliteitsgedachte moesten dragen en de appellatie promoten. In 1993 had het bedrijf dan ook een ISO 9002 bekomen, een controlecertificatie die de productieprocessen steeds controleert en garandeert.

 

 

 

   

Vallée de la Rhône

 

Chateau l’Ermitage

 

In de XI de eeuw was l’Ermitage eigendom van de Ermieten van de oude abdij Sainte Cécile d’Estagel, een halte op de weg van de pelgrims naar Compostella. Rond 1800 werd de eerste kelder gebouwd. Sinds 30 jaar zijn het Michel en Jérome Castillon die de 80Ha bewerken en er verrassende wijnen maken.

 

De wijngaarden profiteren van hun zuidelijk ligging op de uitloopsels van de Costières de Nimes met het overheersende zicht op de Camargue en frisse bries van de zee. Een mricoklimaat waar druivensoorten zoals de Syrah, Grenache, Mourvèdre, Roussane, Grenache Blanc en de Viognier prachtig kunnen getijden.

 

De 4000hl die elk jaar wordt gemaakt wordt gelagerd op Foudres. Het optimaal beheersen en de juiste mix van nieuwe barriques-tonnen resulteert in een mooie harmonieuze wijn.

 

 

 

   

Beaujolais

 

Château de Corcelles

 

Het domein exploiteert 90Ha met wijngaarden verdeeld over 6 domeinen in de appellaties Beaujolais (24Ha), Beaujolais Villages (35Ha), Brouilly (27Ha) en Bourgogne Blanc (4Ha), deze laatste in Saint Vérand.

 

 

Signé Vigneron: Dom. Romany – Dom. des Cèdres – Dom. de la Croix Rouge

 

De Cave de Quincié bestaat sinds 1928 en groepeert enkele onafhankelijke wijnbouwers (Vignerons indépendants) die onder impuls van Olivier Ravier tekenden voor een kwalitatief project onder de merknaam Signé Vigneron. De wijnen van de verschillende domeinen uit het gamma worden apart gevinifieerd in functie van de stijl waarvoor elke appellatie staat.

 

Ten zuiden van Mâcon en ten noorden van Lyon strekken zich de wijngaarden van de Beaujolais uit over 22.500 ha. Hier is de ‘Gamay Noir à jus blanc’ heer en meester, bij ons kortweg ‘Gamay’ genoemd. Naast de appellaties Beaujolais en Beaujolais Villages, genieten 10 gemeenten van een eigen status als gemeenteappellatie: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Regnié en Saint-Amour.

 

Naargelang de variaties in terroir worden hier zeer uiteenlopende wijnen gemaakt. In deze regio is machinale oogst verboden omdat de druiven ongeschonden in de gistkuip moeten voor het bekomen van de traditionele beaujolaisstijl en dit onder gecontroleerde temperaturen om de karakteristieken van de Gamay druif te vrijwaren.

 

 

 

   

Champagne

 

Champagne Ruinart

 

Het oudste champagnehuis gesticht in 1729 gelegen in Reims. Het bezoeken waard vooral om de oude krijtkelders “Les Crayeres”.

 

 

Champagne Vilmart & Cie

 

Minder gekend champagnehuis uit Rilly gesticht in 1890. Toch één van de mooiste Blancs de Blanc die we ooit mochten degusteren.

 

 

Champagne de Telmont

 

De familie l’Hopital behoort tot die traditionele champagnemakers waar de familiewaarden hoog in de vaandel staan. Het domein gelegen te Damery is nog steeds in familiehanden. Het behoort tot de 20 grootste champagnehuizen.

 

 

Champagne Andre Goutorbe

 

Een ander champagnehuis in Damery behoorde tot de vorige burgemeester Andre Goutorbe. Op zijn toren staat nog steeds de schelle hoorn die de mensen waarschuwt wanneer het middag is. André Goutorbe maakt een eerlijke prijs-kwaliteit champagne.

 

 

Champagne Henriot

 

Dit oude wijnhuis te Reims maakt super fijne champagnes. Het is een champagne die hoort tot de topgastronomie. 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808