Wijnen  -  Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika is een land dat aan de zuidpunt van het werelddeel Afrika.

 

Toen het Nederlandse schip Nieuw Haarlem op zijn terugreis van Batavia op 25 maart 1647 aan de Kaap strandde, kwamen de plaatselijke ‘Khoikhoi’ voor de eerste keer in aanraking met de Nederlanders. De schipbreukelingen bouwden een klein fort dat ze de naam "Zand Fort van die Kaap die Goeie Hoop" gaven.

 

Zestig man onder bevel van onderkoopman Leendert Janszen bracht bijna een jaar aan de Kaap door voordat de overlevenden in maart 1648 door een vloot van 12 Vereenigde Oostindische Kompagnie-schepen gered werden en teruggebracht naar Nederland.

Zij berichtten thuis over het gunstige klimaat, hun goede ervaringen met de plaatselijke bevolking en de ruilhandel met het inheemse volk.

 

Dit was beslissend om een verversingsstation bij de Kaap op te richten voor schepen die op weg waren naar het Verre oosten. Op 6 april 1652 komt Jan van Riebeeck aan bij Kaap de Goede Hoop.

 

Het gebied met Nederlandse kolonisten breidde zich gedurende de 17e en 18e eeuw langzaam uit in oostelijke richting tot bij de Visrivier.

 

 

 

   

Stellenbosch

 

Voor de wijnwereld gaat het voornamelijk over de provincie West Kaap, met name de gemeente Stellenbosch met bijna 120.000 inwoners, waarvan de helft in de Stad Stellenbosch, de Eikestad. Het omvat ook het omliggende gebied, waaronder Franschhoek, Pniel en Kayamandi.

 

Het voormalige Wildenbosch werd genoemd naar de verkenner Simon van der Sterl die onder de ondruk was van de pracht en de vruchtbaarheid ervan. Na Kaapstad is het de oudste Europese nederzetting.

 

Niet alleen de oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl is aantrekkelijk voor het toerisme maar ook is Stellenbosch een topligging voor de Zuid Afrikaanse wijnbouw. De Eikestad omdat vele eiken getuigen van het vele hout dat nodig was voor het vervaardigen van eiken wijnvaten. Maar door het klimaat groeide de bomen sneller en bijgevolg bleek het hout al snel te sponzig en dus ongeschikt.

 

 

 

   

Morgenhof Estate

 

De Franse familie Huguenots uit la Rochelle kwamen in de Kaap rond 1680 met al hun ervaring over het wijn maken en het vervaardigen van Cognac. 300 jaar later kwam een welgestelde Cognac familie naar Stellenbosch en werden de nieuwe eigenaars van morgenhof Estate.

 

Deze estate kende voordien vele eigenaars, maar geen ervan was zo dynamisch als Anne Cointreau. Deze familie, die hun stamboom terug kunnen tekenen tot in 1210, zijn al vele eeuwen bezig met het produceren van spirituele dranken en wijn en kunnen terugblikken op vele jaren ervaring.

 

Morgenhof ligt op de uitloopsels van de Simonsberg en pas in 1998 werd het de status ‘Estate’ toegeschreven.

 

 

 

   

Oude Heerengracht

 

De Oude heerengracht is een nieuw wijnhuis in ons gamma. Het is een wijnbouwer uit de Western Cape.

 

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808