Wijnen  -  Spanje

Spanje, een groot en modern wijnland met in de laatste decennia vele ontwikkelingen op gebied van wijnproductie. De wijnen zijn qua prijs en kwaliteit nog steeds in verhouding.

 

Dit prachtige land telt 17 autonome regio’s met elk zijn eigen DO (Denominacion de Origen = AOC) of DOC. Deze wijngebieden zijn niet enkel herkomstbepalend, maar ook kwaliteitsbepalend.

 

De allerbeste krijgen de nominatie DOC (Denominacion de Origen Calificada) Hier wordt de kwaliteit in de verve gezet maar ook de goede wijntraditie.

 

De laatste jaren wordt de Amerikaanse eik vervangen door Franse eik, zodat er meer wijnen komen waar het fruit centraal staat en niet de houtlagering. Er wordt volop geëxperimenteerd met wat voor Spanje nieuwe druivenrassen zijn, zoals Cabernet Sauvignon.

De lekkere Spaanse witte wijnen zijn te verdelen in verfrissende droge zeevruchtenwijn, rijke aroma’s en Barrique wijnen. De rode wijnen komen niet meer uitsluitend uit Rioja of Navarra. Qua oppervlakte kan het land zeker typen aan de wereldspelers zoals Frankrijk en Italië, US-Calfornië, maar qua volume is het veel kleiner door de vaak barre omstandigheden waaronder de druivenstokken moeten gedijen.

 

Warmte en droogte, soms op het woenstijnachtige af, is doortastend voor de ontwikkeling van de druivenstok. De meeste wijngaarden kan je terugvinden in het Noorden en het Oosten van het land. De gekende streken zijn La Rioja, Cava, Navarra, Ribera del Duero, Riax Baixas en Penedès.

 

De meest bekende druivenrassen zijn Tempranillo, maar ook Garnacha, Murviedro/Monastrell. Wat wit betreft is het voornamelijk de Macabeo, tegen de westkust in Riax Baixas, de Albarino-druif. In het centrum de Verdejo voor Rueda en de Palamino voor de Jerez.

 

 

 

 

 

   

Spaanse wijnstreken in kaart gebracht

 

1 Galicië
2 Asturias
3 Cantabria
4 Baskenland
5 Navarra
6 Castilla & Leon
7 La Rioja
8 Aragon
9 Catalonië
10 Madrid
11 Extramadura
12 Castilla La Mancha
13 Valencia
14 Balearen
15 Andulasia
16 Murcia
17 Canarische eilanden

 

 

 

   

Catalonië

 

DO Cava - DO Penedes - DO Montsant - DO Costers del Segre

DO Terra Alta - DO Allela - DOC Priorat

 

De autonome regio Catalonië ligt ten noordoosten van Spanje. Met een kuststreek van 580km het meest gekend en geliefd onder de Vlamingen. Echter herbergt het gebied ook 6 DO en 1 DOC (Priorat).

 

 

DO Cava

 

De meest gekende is de DO Cava. Deze methode Traditionelle is de Champagne van Frankrijk, de Valdobbiadenne van Italië, het Budapest van Hongarije. 85% van de productie bevindt zich rond de hoofdstad van Cava, Sant Sadurni d’Anoia in de Penedès streek. Er kan ook nog Cava gemaakt worden in Navarra, La Rioja, Extremadura, Aragon en Valencia.

 

Het zijn niet de Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay wat de Cava maakt, maar de Macabeu, Xarel Lo en de Parellada druiven. Er wordt minder gedoseerd omdat de druiven minder zuren hebben dan de in Champagne. We bieden u enkele uitzonderlijke Cava's: Cava Palau - Brut, Cava Palau – Brut Rosado, en Cava Vida.

 

 

DO Montsant

 

Bodega Albert Jané is één van onze favorieten. Albert Jané is ook gekend van het domein Jané Ventura wou al jaren iets van zichzelf.

 

Het werd deze kleine wijngaard met hoofdzakelijk de vieilles vignes druiven Grenache en Carignan. Echte terroir druiven die zich vertalen in zijn superwijn Acustic.

 

 

 

   

Navarra

 

DO Navarra

 

Een streek met een grote traditie in het wijnmaken. Naast La Rioja zeker gesmaakt onder de rode wijn liefhebbers. Vaak ook geassocieerd met de iets ‘beter koop’ wijnen. Deze streek was al bejubeld door de Romeinen, maar pas in de 12de eeuw explodeerde de wijnbouwindustrie, voornamelijk door de pelgrims die naar Santiago de Compostela trokken.

 

We spraken van bijna 50.000 Ha wijngaarden tegen eind 19de eeuw. Vandaag is dat 18.000 waarbij kwantiteit geruild werd met kwaliteit. De streek was gekend voor de rose wijnen op basis van Garnacha, maar vandaag voornamelijk voor de rode wijn op basis van Garnacha nog steeds, maar ook de Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot. De grootste concentratie wijnhuizen is rond Ribera Baja. Zuidelijker maakt men ook dessertwijnen op basis van Muscatel die niet te versmaden zijn.

 

 

Artadi

 

Een steeds vooruitstrevend topdomein die al vele pluimen heeft verzameld met de superwijnen in Alicante. In het zuidelijke punt van Navarra, Artazu, waar hij in 2000 een volle wijn maakt dankzij het milde klimaat en de mediterrane invloed van de Ebro. Proef zeker de Artadi – Artazuri Tinto.

 

 

 

   

La Rioja

 

DOC La Rioja

 

La Rioja is een autonome regio en provincie van Spanje. Noordelijk gelegen grenst de provincie aan Baskenland, Navarra, Aragon en Castillië en Leon.

 

Het is een DOC en één van de belangrijkste wijnstreken van Europa; De streek dankt zijn naam aan de 2rivieren de Ebro en de Rio Oja.

 

 

Bodegas Ontanon

 

Gevestigd niet ver van Bilboa, in de hoofdstad van Rioja Logrono, kan je het museum en de wijnkelder van deze Bodegas bezoeken. Het is een traditioneel wijnhuis met vooral mooie rode wijnen.


 

 

 

   

Castilla & Leon

 

DO Bierzo

 

De DO Bierzo uit Castilla & Leon of de poort naar Galicië is een vruchtbare vlakte omsloten door bergen. Het gebied is vooral gekend voor de mijnbouw, maar door de omsluiting van de bergen wordt Bierzo ook beschermd tegen de Atlantische invloeden. En dat is dan weer interessant voor de wijnbouw. De voornaamste druiven zijn de Mencia druiven voor de rode wijn en de Godello voor de witte wijn.

 

 

Descendientes de José Palacios

 

Een man met een filosofie en geduld. Met de Biodynamische gedacht in de geest en gezond ondernemingschap kocht hij vrij goedkoop in 1998 de oude wijnranken (Vieilles Vignes) die zeer moeilijk gelegen waren. Het hoogst en op de flanken. Naar voorbeeld uit Bourgogne wordt de wijn met de uitsluitend Menciadruiven gemaakt wat resulteert in een fruitige topper Petalos del Bierzo.

 

De ondergond is voornamelijk uit leisteen opgebouwd en dat blijkt nu tamelijk uniek te zijn. Daarom werd beslist om een aantal grand Cru’s te maken met een indrukwekkende smaak.

 

 

DO Ribera Del Duero

 

Deze DO is gevestigd in de autonome provincie Castilië & Leon en een wijngebied langs de de Duero rivier. Tamelijk plat en veel gesteente met als meest beroemde wijngaarden die rond Penafiel en Roa de Duero liggen. Ook de wereldberoemde Vega Sicilia en Tinto Pesquera zijn gevestigd in deze regio waar de tempranillo druif hoogtij speelt.

 

De geschiedenis van de wijnbouw is terug te vinden door de aanleg van druivenstokken door de monniken van Cluny uit Bourgogne. Het is misschien wel het meest nobele wijngebied in Spanje. In 2008 was er sprake dat deze DO opgenomen zou worden tot DOC, maar dat bleef ongewijzigd tot nu.

 

 

Bodegas Resalte de Penafiel

 

Verrassende wijnen van een jonge speler. Het wijnhuis kende zijn eerste levensjaar in 2000. Volledig nieuw opgetrokken en met voldoende kapitaal om te investeren in de nieuwste technologieën. De Bodegas is 80 Ha groot.

 

 

Pinna Fidelis

 

Ontstaan uit een initiatief van enkele wijnboeren uit het Penafiel gebied met als uitgangspunt traditionele wijnen te maken met een jonge geest. Ze willen een compleet nieuw publiek aanspreken dan de traditionele Ribera wijndrinker.

 

Het huis werkt met Franse en Amerikaanse eik. Traditioneel? Ze gebruiken nog oude-school methodes om wijn te klaren met eiwitten. De eiken vaten zijn het zenuwcentrum van Bodega Pinna Fidelis. De wijnen rusten van 3 maanden (Joven), 12 maanden voor de Crianza, 24 maanden voor de Reserva’s en 36 maanden voor de Gran Reserva’s.

 

 

DO Rueda

 

Is een gemeente in de provincie Valladolid in de autonome provincie Castilië & Leon. Dit wijngebied is voornamelijk bekend om zijn witte wijn op basis van de Verdejo druif.

 

 

Bodega Hermanos del Villar

 

Dit wijnhuis werd opgericht in 1995 door de del Villar familie in Rueda. Kwaliteit staat hoog in de vaandel geschreven. Ze streven dit na door enkele kernprincipes te respecteren.

 

De producten worden door 2 proevende commissies gecontroleerd. Een interne, maar ook een externe Rueda Regelgevende Council.

 

Het beleid ziet er op toe om snel oplossingen aan te reiken bij eventuele anomalieën bij operationele zaken. Die kunnen ontstaan omdat de wijnproductie gevestigd is in een 17de eeuwse kelder, voorzien van moderne technologieën in symbiose met de oude architectuur.

 

De ondergrondse galerijen van bijna 1 km lang en 25 meter diep draagt, net zoals bij Champagne, erbij toe een constante temperatuur te hebben van 7°C. Daardoor verouderen de wijnen langzamer. Ook de jonge wijnen worden in de kelder geherbergd in de verscheidene 15.000 liter tanks. Na recente uitbreidingen heeft het huis een capaciteit van 700.000 flessen.

 

 

 

   

Levante

 

DO Valencia - DO Alicante

 

Valencia ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee. Het autonome gebied maakt samen met Murcia deel uit van het gebied Levante (plaats waar de zon opkomt). Op haar beurt weer opgedeeld in 3 provincies : Alicante, Castéllon de la Plana en Valencia zelf. De stad werd gesticht in het jaar 138 v.Chr. door de Romeinen en geldt als geboorteplaats van het alomgekende gerecht de Paella, een van de bekendste uit de Spaanse keuken.

 

Valencia is vandaag de dag de derde economische motor van Spanje, na Madrid en Barcelona. Ook hier is er wijnbouw met DO-zones: Alicante(40tal bodegas op 13000 Ha), Utiel-Requena (74 bodegas op 39800Ha, op la Mancha na, de meest extreme condities -tijdens de zomer tot 40°C en vorst in de winter, hoogte 600-900m) en Valencia.

 

Het andere autonome gebied Murcia of nog gekend als de fruitmarkt van Spanje, heeft eveneens 3 wijnzones : Bullas, Jumilla en Yecla.

 

De haven van Valencia is de bekendste wijnhaven van Spanje. Al sinds eeuwen worden van hier uit de wijnen verscheept. De belangrijkste druivensoorten zijn de Merseguera (zo’n 25% van het wijngaardoppervlak) en de Monastrall. De Merseguera druif heeft als eigenschap frisse, lichte wijn op te leveren met een prettige kruidigheid. Andere witte variëteiten zijn Planta Fina en Pedro Ximénez en Moscatel Romano voor de ‘vinos de licor’.

 

Monastrell, beter bekend in Frankrijk als de Mourvèdre druif werd vroeger voornamelijk gebruikt voor eenvoudige tafelwijnen. Vandaag de dag wordt er met veel meer zorg gecultiveerd wat zich resulteert in een bijzondere wijn op basis van Mourvèdre. Andere blauwe druivenrassen zijn: Garnacha, Tempranillo en Bobal. Men experimenteert ook met Cabernet Sauvignon.

 

 

Bodega Cherubino Valsangiacomo

 

5 Generaties lang zit deze Valsangiacomo familie in de wijn. Het was in 1831 te Chiasso, in het kanton van Ticino, Zwitserland dat dit bedrijf het eerste levenslicht zag. Tegen het einde van de 19de eeuw besliste de zoon een exportbedrijf op te starten naar Valencia en Alicante, omwille van de attractieve ligging van de haven van Valencia.

 

Tegen 1890 werd dit bedrijf zo groot met verschillende afdelingen in Requena, Tiel, Monovar, Yecla en El Grao de Valencia. Het bedrijf vestigde zich tenslotte in Chiva met een uitgesproken specialisering in verwerking en opslag van bulkwijnen. In 2002 werd door verregaande investeringen ook meer aandacht gegeven voor kwaliteitswijnen met vandaag een capaciteit van 2000 vaten.

 

 

 

   

Castilla La Mancha

 

DO Mentrida

 

Jiménez Landi

 

Met 27 Ha wil deze jonge generatie wijnbouwersdat je op een zandbodem met een graniete origine ook mooie wijn kan maken door te spelen met niet te rijp te oogsten en weinig nieuwe eik te gebruiken. Zijn instapwijn is dan ook een schot in de roos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Extramadura

 

DO Ribera Del Guadiana

 

Merida is een historisch gemeente in de autonome regio Extremadura met een voorname rivier Guadiana. Het grenst in het Westen aan Portugal en aan de regio’s Castilië-La Mancha (Oosten), Castilië en Leon (Noorden) en Andalusië (Zuiden).

 

De stad werd gesticht door de Romeinse keizer Augustus in 25vr. Christus, maar door de Arabieren geheel verwoest. Gelukkig zijn er nog pronkstukken overgebleven die op de Werelderfgoedlijst staan. Zoals het amfitheater van Mérida en de Romeinse brug over de Guadiana.

 

Een staaltje van apart kunnen kan je terugvinden bij Marquez de Valdueza.

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808