Wijnen  -  Chili

Een oude Chileense legende zegt het volgende. “In het begin der tijden, waneer God de onderen van de wereld schepte, zag hij dat er vele overschotjes waren.

 

Hij had delen van rivieren en valleien, oceanen en meren, gletsjers en woestijnen, bergen en bossen, stranden en eilanden, dallen en heuvels.

 

In plaats van dit alles verloren te laten gaan, besliste hij om alles bij elkaar te brengen en in de verst gelegen uithoek van de wereld te plaatsen. Zo werd Chili geboren.”

Door de Spaanse kolonisten is de wijnbouw in Chili tot stand gekomen. Natuurlijk is een Franse invloed niet te vermijden. De aanwezigheid van typische Franse wijnstokken is prominent. De meeste druivenstokken zijn nog op de oorspronkelijke Franse voeten geënt, en niet zoals in bijna alle andere wijngebieden, op Amerikaanse onderstammen.

 

Meer dan zestig procent van de oogst komt voort uit Cabernet Sauvignon , Merlot, Chardonnay, Semilion, en Sauvignon Blanc. Daarnaast heeft Chili ook een eigen specialiteit: de Carmenère druif, die vergelijkbaar is met Merlot . In vele gevallen kunnen ze de ranken niet meer van elkaar onderscheiden.

 

 

 

   

De wijngaarden lopen als een slinger door het midden van een land. Ze liggen tussen het Andes gebergte en het kustgebergte. Het klimaat is er koel en vruchtbaar, dit mede door de Humboldtstroom.

 

De naar de Pruisische ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt genoemde stroming in de Stille Oceaan, loopt van zuidelijk Chili naar de Zuid Amerikaanse Westkust en geeft een verkoelend effect. Opmerkelijk is de lage saliniteit van dit water of het laag zoutgehalte.

 

De Chilenen hebben trouwens op zeer geslaagde wijze een combinatie weten te maken tussen toerisme en wijnbouw. De meeste wijngaarden zijn toegankelijk voor het publiek met meertalige rondleidingen.

 

Een aantal wijnstreken hebben zelfs zijn hun eigen officiële wijnroute, waarbij de belangrijkste wijngaarden zijn aangesloten. In de Colchagua-vallei, zo’n 2 uur rijden van Santiago, is het zelfs mogelijk om met een oude stoomtrein uit 1913 het gebied te bezoeken.

 

 

 

   

Opmerkelijke wijnbouwgebieden in Chili zijn (van noord naar zuid) Aconcaguavallei, Casablanca, Colchagua Valley,Maipo Valley, Rapel Valley, Maule, Curico, Itata en Bio-Bio.

 

Een belangrijk gebied is de Colchagua vallei met als meest bekende wijngaarden : Casa LaPostolle(familie Marnier uit Frankrijk), Viu Manent, Montgrass, Bisquertt, Casa Silva, Laura Hartwig. Maar in volume is Concha y Toro niet te kloppen in de Maipu Valley.

 

BogaVino volgt enkele sympathieke wijntjes uit de Colchagua Valley, maar ook de wijnen van Miguel Torres uit Spanje die voornamelijk uit de Central Valley (Maipo, Rapel, Curicó, Maule)komen.

 

 

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808